fbpx

Een snowboard waxen doe je zo

In dit bericht leg ik je uit hoe je een snowboard waxt en slijpt. Wanneer je de stappen volgt is het echt niet moeilijk. Belangrijk is dat je de goede volgorde aanhoudt en goede spullen gebruikt. Schrapen bijvoorbeeld moet echt met een plastic schraper, niet met eentje van metaal wat dan beschadig je echt je belag. Waarom onderhoud van je snowboard belangrijk is, lees je in mijn andere artikel. 

Benodigdheden:

  • vijl
  • vijlblokje
  • basecleaner  (deze koop je in mijn webshop)
  • een oude doek
  • (universele) hotwax (deze en andere soorten wax koop je in mijn webshop)
  • strijkijzer (met een dichte onderkant)
  • plastic schraper
  • nylon borsteltje
  • polish pad

Tip: koop een Demon tuning kit, daar zit alles in wat je nodig hebt! Er zijn verschillende varianten, van basis tot specialistisch, dus kies diegene die past bij wat jij wil doen met je snowboard. Alleen waxen en slijpen, of ook reparaties uitvoeren.

Waxen en slijpen is belangrijk om goed te kunnen glijden over de sneeuw en om goede grip te hebben op de piste. Als je snowboard er na een weekje boarden zo uit ziet, dan is het tijd voor onderhoud. 

Stap 1: Eerst slijpen, dan waxen

Als je gaat beginnen, slijp dan het snowboard voordat je gaat waxen. Het waxen moet je eigenlijk zien als de finishing touch, al het grove werk (base reparatie en slijpen) doe je eerst.

Demon heeft een slijper waarmee je altijd in een hoek van 90 graden slijpt. Slijp altijd in de rij richting van het snowboard. Dus van voor naar achter. Leg je snowboard ondersteboven en ga in drie halen langs een zijde. Doe vervolgens ook de andere zijde. Daarna zet je het snowboard op zijn zijkant (eventueel door gebruik te maken van een speciale ski/snowboard Vise) en slijp je ook de zijkanten van beide kanten. Met een diamantvijl ga je vervolgens nog licht de kanten langs om bramen te verwijderen. Het is belangrijk dat de kanten niet scherp zijn daar waar het snowboard het breedst is, omdat je ook bochten moet kunnen maken. Als het snowboard op die plek te scherpe kanten zou hebben, hapt het board telkens in de sneeuw. Met de diamantvijl kan je het beste je snowboard vanaf vlak voor het breedste stuk en verder richting de uiteinden waat botter maken.

Wanneer de kanten (echt) scherp aanvoelen ben je klaar. Als je diepe krassen of beschadigingen in je base hebt, moet je die natuurlijk voordat je gaat waxen repareren. Zie voor uitleg hierover mijn andere post over krassen in je snowboard repareren.

Stap 2: de wax aanbrengen

Vervolgens ga je waxen. Zorg dat de bindingen van het snowboard af zijn zodat de base mooi recht is. Eerst maak je de onderkant van het snowboard schoon met de basecleaner om vuil en oude wax resten te verwijderen.

Verwarm vervolgens je strijkijzer tot een temperatuur tussen de 140 en 160 graden. Vervolgens hou je het waxblok tegen het ijzer aan en je druppelt de wax over het snowboard heen. Als de wax gaat roken staat je strijkijzer te heet.
Druppel niet te veel wax op het board, want anders loopt alles langs er lang. Het is sowieso handig om dit in een schuur te doen. Leg anders ter bescherming wat op de vloer en/of tafel.

temperatuur tussen de 140 en 160 graden celsius

 

Ga dan met het strijkijzer langzaam over het snowboard heen. Als het ijzer vacuüm trekt aan het snowboard, dan moet je nog wat meer wax op het board druppelen. Voel met je andere hand aan de andere kant van het snowboard. Zodra je de warmte door het board heen voelt komen, is het warm genoeg. Je weet dan zeker dat de structuur van de base door de warmte goed open is gaan staan en de wax op kan nemen. Laat het ijzer nooit stilstaan op 1 plek, want dan verbrand de base!

Zorg dat het snowboard niet vast zit tussen twee bankschroeven of klemmen, want door de het verwarmen kan het snowboard krom trekken als hij vast zit!

Zodra de wax mooi verdeeld is en het snowboard is overal warm geworden, dan ben je klaar. Het snowboard en de wax moet nu goed afkoelen en dat duurt minimaal 4 uur. Ik kies er zelf vaak voor om het snowboard een nachtje te laten liggen. Wanneer je het snowboard namelijk direct zou gaan afschrapen, trek je alle wax weer uit de structuur. (Dit kan overigens wel eens goed zijn om te doen, maar dan dient het om alle oude wax uit het snowboard te halen. Je kan het snowboard dan goed schoonmaken.) Het snowboard ziet er nu ongeveer zo uit:

snowboard na het verdelen van de wax

Direct na het waxen kan je het beste even met het hoekje van je plastic schraper over de stalen kanten van je snowboard gaan, zodat daar de wax al vanaf is. Wanneer hier (lang) wax op blijft zitten, kan dat er voor zorgen dat er vocht tussen de base en de stalen kanten ‘opgesloten’ raakt. Dit kan er voor zorgen dat er op den duur van binnenuit roest kan ontstaan.

Stap 3, de laatste stap: het afschrapen

Als het snowboard is afgekoeld ga je met de grote plastic schraper het snowboard afschrapen. Houd de schraper in een hoek van 45 graden of nog een wat kleinere hoek als je dan meer kracht kan zetten. Op deze manier kan je met de scherpe rand van de schraper alle overtollige wax van het snowboard schrapen. Je moet best wat kracht zetten hierbij!

Als je dit voor het eerst doet, denk je vast dat je alle wax er weer vanaf schraapt, maar de wax zit ín de structuur van het snowboard. Alles wat eróp ligt moet er dus af. Dit klusje geeft ook nogal wat troep. Daarblij blijft de afgeschraapte wax ook nog eens overal aan plakken. Ik doe het schrapen daarom meestal buiten. Je bent klaar als er geen wax meer van het snowboard afkomt en het board glad aan voelt.

Vervolgens ga je nog met het borsteltje of de polish pad over de base heen, met de richting van je snowboard mee. Hierdoor maakt je een structuur in de wax. Dit zorgt voor een betere afwatering tijdens het boarden. Nu nog even met een doek de achtergebleven wax krullen wegvegen en klaar.

Het onderhoud liever uitbesteden?

Zie je het toch niet zo zitten om het zelf te doen of is het aanschaffen van alle benodigdheden een drempel? Dan kun je het natuurlijk uitbesteden. Zoek bij voorkeur iemand in de buurt die met de hand jouw snowboard waxt en slijpt. Als je in de regio Amersfoort woont, breng je snowboard dan naar mij voor een goede onderhoudsbeurt. Op mijn pagina over de wax en slijp service vind je alle informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 × 4 =

%d bloggers liken dit: