fbpx

Zo repareer je beschadigingen in je snowboard belag

beschadigingen in een snowboard repareren

Je kent het denk ik wel, je bent lekker aan het boarden en opeens voel je, en hoor je, dat je over een steen board! Aaaah, hopen dat de schade meevalt!
Mijn ervaring is dat het meestal dramatischer klinkt dan dat het is. De beschadiging ziet er vaak ook dramatischer uit dan dat hij daadwerkelijk is. In deze post zal ik je uitleggen hoe ik beschadigingen in het belag repareer.

Stap 1: snowboard schoonmaken

Wanneer je een beschadiging in je belag hebt, zit er vaak ook nog wat zand of vuil in de beschadiging. Met een staalborsteltje (zie meer info over materialen in mijn blogbericht over waxen en slijpen) borstel je de beschadiging helemaal schoon. Vervolgens spray je wat Demon basecleaner op de plek en wrijf je het uit met een droge doek. Nu kan je er op vertrouwen dat vuil en oude waxresten verwijderd zijn. In mijn tuning kit heb ik een metalen schraper en transparante en een zwarte ptex staafjes. Afhankelijk van het snowboard (of de ski) kies ik het staafje wat het best overeenkomt met de kleur van het belag. Meestal is dit zwart.

Stap 2: de beschadiging opvullen

Het staafje steek je aan met een aansteker als een soort lont. Het duurt even maar uiteindelijk gaat het staafje zelf met een klein vlammetje branden. Wees voorzichtig dat je geen druppels op je handen krijgt!! Houd het staafje nu zo dat het vlammetje omlaag wijst, je ziet dat het vlammetje van kleur veranderd. De grote gele vlam verandert in een klein blauw vlammetje (heet!). Laat het staafje omlaag wijzend boven de beschadiging druppelen. Druppel de beschadiging helemaal vol. Het is de bedoeling dat je het overvult, zodat je naderhand het teveel gedruppelde materiaal er af kan schrapen.

Wil je het zelf gaan proberen en heb je een uitgebreidere handleiding nodig? Lees dan mijn andere artikel over reparatie met p-tex!

Stap 3: het vulmateriaal glad schrapen

30 minuten na het vullen kan je het overtollige materiaal gaan afschrapen. Hiervoor moet je een metalen schraper gebruiken. Omdat het materiaal erg hard is, krijg je het met de plastic schraper niet afgeschraapt. Schraap het helemaal glad totdat je geen hoogte verschil of hobbels meer voelt. Nu kan je direct beginnen met het slijpen en waxen van je board.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

16 + elf =

%d bloggers liken dit: