fbpx

Waarom onderhoud belangrijk is voor je snowboard

snowboard onderhoud met demon wax

Lekker op wintersport geweest? Gooi je snowboard niet gelijk in de schuur, maar zorg dat hij goed droog is om roest tegen te gaan. Goed onderhoud is belangrijk om de levensduur van je snowboard te verlengen. Het is handig om je snowboard alvast te (laten) waxen en slijpen. Zo kan je volgend jaar direct weer vertrekken.

Een snowboard (en ski’s ook) slijt op de piste. De waxlaag gaat er langzaam vanaf en de kanten worden minder scherp. Dit betekent dat je snowboard minder goed gaat glijden en door de botte kanten heb je minder grip. En dat maakt het snowboarden niet fijn! Om die reden moet je eigenlijk elk jaar je snowboard opnieuw waxen en meestal ook slijpen. Dit onderhoud kan je zelf doen, of laten doen. Het is makkelijk om dit zelf te doen, in mijn blogbericht over waxen en slijpen leg ik je stap voor stap uit hoe je dit doet!

Ik wax en slijp snowboards en ski’s voor een groot aantal klanten. Zowel voor onderhoud als advies kan je mij benaderen.

Welke wax heb je nodig?

Er bestaan verschillende soorten wax. Er bestaat koude wax die je op je board smeert of sprayt en hot wax die je smelt en wat in de ‘poriën’ van je board trekt. De meest gebruikte variant onder professionals en amateurs is hot wax. Ik gebruik diverse soorten hotwax van het merk Demon.
Hotwax is een blok wax wat je met een speciaal strijkijzer (of een simpel normaal strijkijzer met een dichte onderkant) smelt en over je (eerst schoongemaakte board) druppelt en vervolgens ‘in’ je board strijkt. Doordat je board warm wordt, gaat de structuur een beetje open staan en strijk je de wax echt in je board.

Druppel de wax gelijkmatig over het snowboard
‘strijk’ de wax langzaam over het hele snowboard

 

 

 

 

 

 

 

Er bestaan ook weer verschillende soorten hot wax. Er is wax voor verschillende temperaturen sneeuw. Papperige sneeuw is natter waardoor de wax op je board veel water moeten kunnen transporteren. Hiervoor gebruik je de orange wax van Demon. In geval van droge paksneeuw in koudere omstandigheden heb je de blue wax met andere eigenschappen nodig. Daarnaast is er universele wax die geschikt is voor alle temperaturen. En er bestaat wax met toevoegingen waardoor er nog minder weerstand onder het board is en het board dus nog beter kan glijden. Demon heeft black wax en carbon wax met deze extra eigenschappen.

Twee soorten Demon wax

Geslepen kanten zorgen voor goede grip

De kanten dienen regelmatig geslepen te worden in een hoek van 90 graden. Hierdoor heb je grip op ijzige, harde stukken op de piste. Het is belangrijk om dit in een hoek van 90 graden te doen omdat je anders erg veel van de staalkanten afhaalt en ze minder lang mee gaan. Dit doe je met een edge tuner. Ook kan slijpen onder een kleinere hoek tot gevolg hebben dat het board te snel in de piste hapt waardoor jij een mooie koprol maakt :D.

Ook is het handig om er op te letten dat het snowboard nog wel makkelijk zijn bochten kan draaien. Dus daar waar het snowboard weer wat breder wordt, en in geval van de standaard camber-snowboards is dat ook de plek waar het snowboard de grond aan raak, moeten de kanten niet te scherp zijn.

Wanneer je je snowboard laat waxen en slijpen, controleer dan altijd of de kanten niet te ver door zijn geslepen. Je kan in dat geval zelf  de kanten wat botter maken met een vijlblokje. Ook als er een braam of beschadiging aan de kanten zit, kan je dit met een vijltje minder scherp maken, om er voor te zorgen dat het snowboard niet al te agressief reageert op de piste. Een vijlblokje zit altijd standaard in een tune kit. In mijn andere post over waxen en slijpen leg ik dit uitgebreid uit.

Je kan je snowboard zelf waxen en slijpen en diepe krassen kan je ook zelf repareren, zolang je maar goede spullen ervoor hebt. Zelf gebruik ik voor het onderhoud een tune kit van Demon. Zo’n kit bevat eigenlijk alles wat je nodig hebt om je snowboard te onderhouden en je kan daarnaast de verschillende soorten wax los kopen. Een echte crack neemt natuurlijk zijn tune kit mee op wintersport, zodat je bij gewijzigde weersomstandigheden altijd de beste wax op je board hebt ;).

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 × twee =

%d bloggers liken dit: