fbpx

3 redenen waarom je moet gaan snowboarden in Fins Lapland

rendier fins lapland rendiertocht

Wintersport in Fins Lapland

Fins Lapland stond al een aantal jaar boven aan mijn verlanglijstje om te gaan snowboarden. Niet zozeer vanwege de pistes, maar vanwege het land opzich. De korte dagen die wij de eerste week van januari meemaakten waren fenomenaal. Je merkt direct wat daglicht eigenlijk met je lichaam en geest doet. Wij zetten bijvoorbeeld op vakantie nooit onze wekker. Het gevolg: we werden pas om 11 uur wakker toen de zon opkwam. De zon ging een paar uur later, om half 4, al weer onder. Met als direct gevolg: zin in avond eten en het gevoel dat de ski-dag voorbij was. Maar niets is minder waar. Aangezien men er daar aan gewend is dat het meer dan de helft van de dag donker is, zijn de pistes permanent belicht! En open tot een uurtje of 10 in de avond! Onze hele vakantieweek stond bol van dit soort bijzondere ervaringen, echt onvergetelijk. Lees hieronder onze vier meest bijzondere ervaringen!

Hou je van spanning? Dan vind je de landing het leukst!

We zijn in de eerste week van januari in 2013 naar Finland gevlogen, waar we een chalet hadden gehuurd in het dorp Levi. We hadden een goede vlucht, en omdat ik 10 weken zwanger was, was ik daar wel blij mee! Weinig turbulentie gelukkig, want dat kon ik er echt niet bij hebben omdat ik zooo misselijk was!

Maar vlak voor de landing kwam er toch nog een verrassing. De captain sprak ons toe vanuit de cockpit over de landing die hij ging in zetten. Omdat het normaal is dat er in Finland ijs en sneeuw op de landingsbaan ligt, moest de piloot het vliegtuig wat harder aan de grond zetten om goede grip te hebben. Daarbij was de landingsbaan een stuk korter dan op Schiphol, dus meldde hij alvast dat hij behoorlijk hard moest gaan remmen zodra het vliegtuig de grond raakte. En als klap op de vuurpijl mag je in Finland niet zo laag aan komen vliegen als in Nederland, dus moesten we ook wat sneller dalen kort voor de landingsbaan. Het kwam er dus op neer dat het vliegtuig voor mijn gevoel een snoekduik omlaag maakte, vervolgens met een stevige dreun aan de grond werd gezet (geen stuiter godzijdank!) en daarna ging het VOL in de ankers. Kwestie van op tijd je handen tegen de stoel voor je zetten om een knal met je hoofd te voorkomen. Maar applaus uiteraard toen we stil stonden, want onze captain had het wel even mooi geflikt.

Raar maar waar: je kan er hele lange dagen snowboarden

Levi ligt boven de poolcirkel en heeft in het begin van januari dus extreem korte dagen. De zon kwam tussen half 11 en 11 uur op en ging onder rond half 4. Je merkt na een aantal dagen al wat dat met je ritme doet. Wanneer wij onze wekker niet zette, sliepen we door totdat de zon op kwam. Daarentegen kregen we rond 4 uur zin in avondeten.

Het voordeel van wintersporten in dit gebied is dat er overal langs de pistes grote lantaarnpalen staan. De pistes zijn standaard tot een uur of 9 ’s avonds open, want donker is het toch wel. Helaas was het de hele week behoorlijk mistig en bewolkt, waardoor we slecht zicht hadden op de piste. Voordeel is ook dat, omdat het er zooo koud is, Levi natuurlijk zo sneeuwzeker is als je maar kan hebben. De top van de meeste pistes ligt op max 1000 meter hoog, maar daar merk je niks van. De sneeuw is overal goed, af en toe wat ijzig misschien.
Je komt door de kou vervolgens totaal bevroren beneden aan. Op mijn skibril vroor tijdens het snowboarden de mist vast waardoor ik geen zicht meer had. De enige optie was om mijn bril omhoog te zetten en met ‘blote’ ogen verder boarden. Ook mijn colsjaal was geen overbodige luxe. Echt waar, snowboarden met -20 graden is heel tof maar ook afzien, je krijg gegarandeerd een aangezichtsbevriezing.

 

3. Je kan er ontzettend veel leuke excursies doen

Helaas was het ook bewolkt op de dag dat wij een sneeuwscooter tocht hadden geboekt en op zoek gingen naar het noorderlicht. Dus daarvoor willen we heel graag binnen een paar jaar nog terug naar Levi. Een sneeuwscooter tocht is sowieso heel gaaf om te doen. Je kan heerlijk scheuren op zo’n ding, ook als je er met z’n tweeën op zit. Je krijgt een dik thermopak aan bij een sneeuwscooter tocht, want stil zitten op een sneeuwscooter in een temperatuur van -20 graden is niet niks!

Huskytocht en rendiertocht altijd inclusief: Worst op een stok of liever een pannenkoek?

Wat je ook gedaan moet hebben in Fins Lapland is een huskytocht en een rendiertocht. Bij een husky tocht wordt je slee door een stuk of 6 tot 8 (redelijk kleine) husky’s getrokken. Een rendiertocht is hetzelfde idee, maar dan met een rendier voor je slee. Beide tochten worden in de meeste gevallen door husky- en rendierhouders georganiseerd en de tocht gaat dan ook over hun land heen. Soms is dat een redelijke afstand, maar soms ga je voor je gevoel ook rondjes door een (grote) achtertuin.

Leuke wetenswaardigheid: wist je dat het gewei van een rendier elk jaar in de lente van zijn kop af valt en dan weer opnieuw aangroeit? Je kan daarom overal mooie afgevallen geweien kopen voor een klein prijsje. Er worden ook heel veel leuke dingen van geweien gemaakt. Wij hebben bijvoorbeeld een hele grote flessenopener gekocht die gemaakt is van een stuk gewei.

Zoals ik al zei was ik 10 weken zwanger toen wij in Fins Lapland waren en was ik behoorlijk misselijk. Je moet daarom weten dat je, bij elke excursie die je boekt, een worst op een stokje aangereikt krijgt. Er wordt in een grote tipi of in een houten chalet halverwege de excursie altijd een vuurtje gestookt zodat je je worstje kan garen. Wij hadden rond 10 uur ’s ochtends onze rendiertocht geboekt en ja hoor, ook daar stond een tipi en werd er een vuurtje gestookt. Er kwamen stokken en worsten tevoorschijn, maar ik was zo misselijk dat ik die worst niet eens kon zien. Er werd mij vervolgens een pannenkoek met jam aangeboden maar ook die heb ik beleefd afgeslagen….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 + twee =

%d bloggers liken dit: