fbpx

Wintersport in Frankrijk of liever naar Oostenrijk?

axamer-lizum

Wintersport in Frankrijk versus wintersport in Oostenrijk

Er zijn in Europa twee grote wintersport landen: Frankrijk en Oostenrijk. Je kan natuurlijk in bijna alle Europese landen wel wintersporten, maar wintersport in Frankrijk en Oostenrijk is het populairst. En hoe dicht deze landen dan ook bij elkaar liggen, het is toch een wereld van verschil. En dan heb ik het natuurlijk over de cultuur en de pistes.

Oostenrijk is gastvrijer, vriendelijker en gezelliger. Frankrijk is wat gereserveerder. Dan is de keus snel gemaakt zal je denken. De Franse pistes zijn echter zo heerlijk lang, breed en (daardoor) niet al te druk. Maar in Frankrijk is een zwarte piste echt zo zwart als een zwart gat. Een zwart gat waar je je, na een kruisje te hebben geslagen, vanaf stort. En in Oostenrijk vind ik de pistes soms toch wat laffer…..

piste La Plagne Frankrijk
afdeling en uitzicht La Plagne

Mijn voorkeur? Die fijne brede Franse pistes!

Ik ga het liefst op wintersport in Frankrijk. Als ik aan snowboarden in Frankrijk denk, denk ik aan de lange en brede pistes van La Plagne, Tignes, Le Corbier, Risoul, St Francois Longchamp…. Heerlijk. Een hele dag onderweg zijn en verschillende dorpjes aandoen met een rugzakje op mijn rug. Ik heb dat meerdere jaren achter elkaar gedaan, een aantal keer met een vriendin en een keer met mijn zus.

En ja, de Fransen zijn niet altijd even leuk. Op de piste roepen ze van alles naar je als je ‘in de weg’ snowboardt, maar dat negeer ik. Ik heb vroeger bij paardrijles iets heel belangrijks geleerd: als het nodig was geweest om de boel achter je in de gaten te houden, dan had je paard wel spiegels gehad. Dat principe gaat op je snowboard ook op. Je kan alleen maar de situatie voor je in de gaten houden, dus iedereen die van achteren komt, moet rekening met jou houden. Je kan niet continu een blik over je schouder werpen om te zien of alles achter je nog wel goed gaat! Ik heb trouwens in een ander blogbericht nog meer snowboardtips!

 

De Franse pistes of de Oostenrijkse cultuur

Het grote verschil tussen Frankrijk en Oostenrijk is natuurlijk de gezelligheid. Als je in Oostenrijk langs een terras snowboardt, klinkt er gezellig muziek uit de boxen en staan er grote glazen bier op tafel. In Frankrijk hoor je niks maar ruik je alleen camembert als je langs een van de zeldzame terrasjes op de piste boardt.

la plagne
La Plagne

Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik nog maar weinig skigebieden in Oostenrijk ken. Ik ben een aantal jaar in de luxe positie geweest dat ik twee keer per jaar op wintersport ging. Ik ging een weekje naar Frankrijk en daarna nog met mijn werk 4 dagen naar het Oostenrijkse Axamer Lizum. Een klein skigebied in Tirol en de sneeuw was er niet elk jaar even best, maar het was gezellig en daar gaat het ook om. Hoe klein het skigebied dan ook mag zijn, er zijn meerdere horeca gelegenheden op de piste. En dat waren echt altijd gezellige terrassen!

Het beste van twee (board)werelden

Daarnaast heb ik Kaprun al een aantal jaren op mijn verlanglijstje staan, maar het is er helaas nog niet van gekomen. Net zoals Saalbach Hinterglemm (bekend van de reclame op tv). Sinds kort  ‘home of Lassig’ (oftewel: het meest relaxte skigebied van Oostenrijk). Ik denk dat Oostenrijk qua sfeer te vergelijken is met zuid Duitsland. Dit jaar waren wij skien in Bolsterlang. Bolsterlang ligt zowat op de grens met Oostenrijk. Net als bijvoorbeeld Axamer Lizum is dit een klein skigebied met korte pistes. Je zit dus relatief lang in de lift en de pistes zijn kort en niet zo breed. Maar ook in Bolsterlang kom je meerdere gezellige terrasjes op de piste tegen! Dus ondanks mijn voorkeur voor de Franse pistes, geniet ik ook erg van de gezelligheid van Oostenrijk (en zuid Duitsland). Dat maakt de keuze voor de wintersport volgend jaar toch weer lastig…. Ik blijf gewoon zoeken naar het beste van deze twee werelden.

Bolsterlang hornerbahn
Uitzicht op Bolsterlang

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 × 3 =

%d bloggers liken dit: