fbpx

Tips voor de beginnende snowboarder

Ga je voor het eerst snowboarden? Dan heb ik hier een aantal onmisbare tips voor je! Zowel qua voorbereiding als voor op de piste. Ik heb de tips zelf helaas niet gehad toen ik begon met snowboarden, maar ik heb ze gaandeweg ontdekt. Ik zet ze hieronder graag voor je op een rijtje! Voor tips met betrekking tot snowboard technieken lees je mijn andere artikel! 

Zorg dat je een goede conditie hebt

Leren snowboarden gaat letterlijk met vallen en opstaan. Train van te voren je bovenbeenspieren traint (squats!!). Zorg ook dat je een redelijk uithoudingsvermogen hebt. Je valt daardoor soepeler en je kan ook weer makkelijk opkrabbelen. Geloof me, dat zorgt er voor dat het leuk blijft om te leren snowboarden!Besteed ook aandacht aan hoe je valt, want je zal zeker niet de eerste zijn die zijn pols(en) breekt op een eerste snowboard vakantie.

Als je snowboard, val je altijd voorover of achterover. Zijwaarts vallen is vrijwel onmogelijk. Iedereen heeft bij het vallen de reflex om beide armen te strekken en je op te vangen op je handen. Maar juist dat moet je niet doen! Je breekt gegarandeerd je polsen. Probeer jezelf aan te leren om je armen in een hoek van 90 graden te buigen, zodat je op je onderarmen/ellebogen valt. Ook als je achterover valt, strek je uit reflex beide armen naar achteren. Maar probeer ook dan je armen te buigen zodat je op je ellebogen terecht komt! Als het goed is wordt hier in beginnerslessen aandacht aan besteed. Meer over de (on)-gemakken van snowboarden (met een knipoog) lees je in mijn artikel de dillema’s van elke snowboarder

Investeer in polsbeschermers en andere bescherming

Wat ook aan te raden is, zijn polsbeschermers (en eventueel elleboog– en kniebeschermers). Ik gebruik zelf nog steeds polsbeschermers, maar dat is meer bijgeloof dan noodzakelijk kwaad geworden door de jaren heen. Er bestaan ook handschoenen en wanten met ingebouwde polsbeschermers. Zelf geef ik de voorkeur aan losse polsbeschermers en een wat grotere maat wanten die er makkelijk overheen passen. Daarnaast bestaan er crashpants, een soort wielrenbroekjes met ingebouwde stootkussentjes. Deze broekjes beschermen met name je billen en je stuitje tegen veelvuldig vallen! Ik raad het je echt aan om je stuitje te beschermen want je zal vaak(!!!) op je kont vallen en op je kont zitten. Is het niet om uit te rusten, dan is het wel omdat je op je mede-lessers moet wachten.

Wanneer je van plan bent om een snowboard aan te schaffen, lees dan eens mijn artikel waar op te letten bij aankoop van een snowboard. Het is een grote investering, dus zorgt dat je de juiste koopt!

Koop een goede (nieuwe) helm

Ten derde zijn een helm en goggles de belangrijkste musthave! Je helm moet goed passen en lekker zitten, dus ga bij voorkeur in een winkel passen. Je kan hem daarna eventueel op internet kopen (op internet zijn vaak meer kleuren en uitvoeringen te vinden). Snowboarden met een zonnebril op kan echt niet, ga voor veiligheid en kies een snowboardbril. Niets is vervelender dan wind en kou in je ogen!

Je kan een helm natuurlijk ook tweedehands kopen, maar ik raad het je niet aan. Als een helm eenmaal een klap heeft gehad, is de shock absorberende werking eruit en is hij waardeloos geworden. Aan de buitenkant van de helm is vaak niet te zien of de helm nog in tact is. Een nieuwe helm hoeft niet duur te zijn. Kijk bijvoorbeeld eens op topsnowshop.nl. Zij verkopen alle topmerken wintersporthelmen. Meer dan 300 soorten voor mannen en vrouwen!

Tip: Als je naar een wat groter wintersport gebied gaat, zijn er ook redelijk wat ski en snowboard winkels in het dorp. Als je in februari of maart op wintersport bent, is er vaak al uitverkoop!

Maar de belangrijkste tip is denk ik wel: zorg dat je er plezier in hebt. Als je snowboardles neemt, komt er veel techniek op je af wat betreft je houding en met welk been je wel of niet voor zou moeten staan. Natuurlijk is het belangrijk om een goede techniek aan te leren, maar zolang je ontspannen op je snowboard staat, ben je al halverwege. Als je ontspannen bent val je minder snel. Als je toch valt, doet het vaak minder pijn. Een ontspannen houding zorgt dat je makkelijker kan bochten maken en je hebt meer tijd om van de schitterende omgeving te genieten!

Have fun!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

13 − 3 =

%d bloggers liken dit: