fbpx

Waar let je op bij aankoop van een snowboard?

salomon ace snowboard

Na jarenlang op hetzelfde snowboard geboard te hebben wil je nou eenmaal wel eens wat anders toch? Ik heb onlangs na 9 jaar weer een nieuw snowboard gekocht. En het voelde een beetje als vreemdgaan, omdat het ook nog eens een snowboard van een ander merk is! Ik leg je hieronder uit waarom je op een gegeven moment toe bent aan een nieuw snowboard en waar je op moet letten bij de aankoop ervan.

Als de rek eruit is

Jarenlang heb ik lekker geboard op mijn Salomon Ace die ik in 2009 nieuw gekocht heb. Een mooi board met camber en met precies de juiste lengte en eigenschappen voor mijn niveau van rijden destijds. Destijds inderdaad. Gedurende de jaren leer je meer, wordt je sneller en handiger op je snowboard. Totdat de dag komt dat je merkt dat je snowboard jouw beperkt in wat je eigenlijk wilt doen op de piste. Dat is het moment dat je beseft dat de rek eruit is. Je kunt niet meer verder groeien met dit board. Het is tijd voor een andere.

Hoe vind je weer net zo’n fijn board?

Een tweede, derde of vierde board kopen is makkelijker dan je eerste vind ik. Je weet bij de aankoop van een tweede, derde, etc wat je kunt en wat je wilt. Daar zoek je dus je board op uit. In mijn geval zat er bijna 10 jaar tussen de aankoop van mijn 1e en in dit geval mijn 3e board. De techniek heeft niet stil gestaan en de keuze is echt reuze! Ik heb ooit als 2e snowboard een rocker gekocht die bijzonder flexibel was, dat beviel me totaal niet. Daaruit heb ik geleerd dat ik een wat stijver board zoek, want ik houd van snelheid en stabiliteit op de piste. Dus heb ik nu voor een langer board gekozen. Mijn Salomon was 152, mijn nieuwe Nitro Mountain is 157. Daarbij is het een hybride model, omdat ik het beste van een camber board en het beste van een rocker board wil hebben. Zo kan ik carven op de piste en ook floaten naast de piste in de powder! De ultieme combinatie wat mij betreft!

Ga op onderzoek uit

Zorg dus dat je weet wat je wilt doen op of naast de piste als je op zoek gaat naar een snowboard! Maar soms weet je het simpelweg niet. Koop dan niet het duurste van het duurste, maar ga voor een betaalbaar allround snowboard. Kijk eens in mijn webshop (www.snowboardessentials.nl). Ook voor goede bindingen en andere accessoires kun je in de webshop terecht!

Onderhoud van een nieuw snowboard

Wanneer je een nieuw snowboard koopt, voelt het belag heel glad en ziet ie er natuurlijk super gaaf, zonder krasjes, uit. Nieuws snowboards krijgen in de fabriek een soort basis waxlaag en daar kun je in principe de piste mee op. Zelf doe ik dat niet, omdat de eerste waxlaag te vergelijken is met de eerste pannenkoek. De tweede is altijd beter, omdat de pan dan heter is. Een tweede keer waxen zorgt er voor dat de structuur van je snowboard voor een tweede keer open gaat staan (door de warmte van het strijkijzertje) en nogmaals wax kan opnemen. Het resultaat is altijd beter. Je belag bevat meer wax en je glijd beter gedurende een langere periode. De zelf aangebrachte waxlaag is namelijk veel beter van het dunne waxlaagje uit de fabriek.

Daarbij ben ik van mening dat handmatig waxen beter is dan machinaal waxen omdat het grondiger gebeurt met de hand. Tips voor het waxen van een snowboard lees je in mijn andere artikel, zodat je ook zelf aan de slag kunt gaan. Wil je liever dat ik je snowboard wax en slijp, kijk dan eens op mijn wax en slijp service pagina.

Slijpen is over het algemeen niet nodig als je een nieuw board hebt gekocht. Wel kan het zo zijn dat je board rondom te scherp is, waardoor je sneller in de sneeuw hapt. Met name aan de uiteinden moet je dit even checken en indien nodig wat afbotten met een diamantsteentje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 + 8 =

%d bloggers liken dit: