fbpx

3 redenen waarom je jouw snowboard of ski’s moet waxen

waxen slijpen reparatie amersfoort

Het is verbazingwekkend hoeveel mensen er de piste op gaan met materiaal dat niet gewaxt is. Ik krijg regelmatig ski’s en snowboards van klanten om te waxen en slijpen en je wilt niet weten hoe slecht het belag er soms aan toe is. Ski’s waar al jaren lang mee geskied wordt zonder dat er gewaxt wordt. Je wilt niet weten hoeveel vuil er uit de structuur van het belag komt als het tijdens het waxen warm wordt en open gaat staan. Hieronder geef ik de 3 belangrijkste redenen waarom je je ski’s en snowboard goed moet laten waxen elk jaar. Wil je zelf gaan waxen? Lees dan mijn andere artikel met stap voor stap uitleg over waxen en slijpen.

1: Verleng de levensduur van je materiaal

Op de piste slijt de waxlaag langzaam van je board af. Als je niet op tijd waxt, is al je wax er af. Je belag is dan onbeschermd. Elk steentje of takje waar je overheen gaat, zal een beschadiging in je belag achterlaten. Al het vuil wat je tegenkomt, wordt niet meer tegengehouden door wax dus kan ook je belag in trekken. Vocht heeft ook vrij spel en kan als je pech hebt tussen je belag en staalkanten trekken. Hierdoor kan je je ski of snowboard nog zo goed afdrogen, het vocht zit van binnen en je staalkanten zullen alsnog gaan roesten. Een goede waxlaag beschermt tegen al deze zaken. Het beschermt je belag tegen vuil en beschadigingen. Daarnaast sluit het de ruimte tussen je belag en staalkanten waardoor je roest voorkomt. Goed afdrogen blijft uiteraard altijd belangrijk!

2: Betere prestaties op de piste

Je voelt het verschil duidelijk, geen waxlaag of een nieuwe waxlaag. Wax zorgt er voor dat je snowboard of ski’s kunnen glijden. Wax zorgt voor minder weerstand tussen je materiaal en de piste, doordat je belag gladden is en de waxlaag het vocht van de sneeuw afwatert. Heb je wel eens het gevoel gehad dat je vacuum zoog aan de piste? In dat geval ontbreekt de waxlaag óf is je wax niet goed afgeschraapt! In dat laatste geval zal je ook zien dat er heel veel sneeuw aan je belag blijft plakken.

Voor elk wat wils

Er zijn verschillende soorten wax te koop. Zo kun je je ski of snowboard precies afgestemd op de sneeuwcondities en temperatuur waxen. Cold temp wax is speciaal ontwikkelt voor temperaturen onder het vriespunt, dus voor koude gebieden en harde, ijzige sneeuw is dat perfect. Er is dan minder water af te voeren en daar is de wax op ontwikkeld. Warm temp wax is ontwikkeld voor warmere omstandigheden en papperige sneeuw. Deze wax kan juist heel veel vocht tussen jouw ski/snowboard en de piste afvoeren, waardoor je in papperige sneeuw ook goed blijft glijden. Tot slot is er een universele wax die het beste van beide werelden zo goed mogelijk combineert. Wanneer je dus niet weet wat de temperatuur zal worden in het wintersportgebied, kies dan voor universeel. Deze drie soorten wax zijn allemaal te koop in mijn webshop:

3: Waxen met de hand of machinaal?

In wintersportgebieden kan je vaak voor 15 euro al je materiaal laten waxen en slijpen. Dit gebeurt in een grote machine waar je ski of snowboard in gelegd wordt en deze slijpt en waxt in 1 beweging. Klaar is kees. Het slijpen wat deze machine doet is over het algemeen prima te noemen. Soms slijpt de machine te ver door, waardoor de uiteinden van je ski of board te scherp zijn. Dit merk je in je bochten op de piste, een kleine kanteling zorgt er voor dat je in de piste hapt. Dit kan heel vervelend zijn. Met een diamantsteentje kun je dit wat botter maken.
De waxlaag die door de machine wordt aangebracht is erg dun, hiermee kun je niet een hele week doen. Bijkomend nadeel van deze machines is dat ski’s of snowboards wel eens blijven hangen in de machine, je krijgt dan een deuk in je belag!

Stap voor stap

Waxen met de hand gaat langzamer, maar grondiger. Lees hier mijn stap voor stap wax uitleg. De wax smelt je met het strijkijzertje boven het snowboard en vervolgens ga je het er in ‘strijken’. Door met je hand aan de andere kant van het snowboard te voelen, voel je deze warm worden. De structuur van je belag gaat door de warmte open staan en zal de wax opnemen. Doordat waxen op deze manier langzamer gaat, krijgt het belag langer de tijd om de wax op te nemen. De structuur komt op deze manier echt goed vol wax te zitten.

Als je het hele snowboard zo hebt ‘gestreken’, laat je deze een paar uur goed afkoelen, liefst een hele nacht. De volgende dag schraap je alle wax wat erop ligt af. De wax zit immers in de structuur, dus de rest moet er af. Zou je dit niet doen, dan plak je vast aan de piste. Die dikke waxlaag is alles behalve glad. Nadat alles eraf geschraapt is, kun je met een polish pad of borsteltje nog een keer van voor naar achter over het belag om groefjes te maken, dit bevordert het afvoer van water onder je snowboard nog wat beter.

Tip: zoek een ‘mannetje’ voor het onderhoud van je snowboard

Zoek iemand (dit kan een ‘mannetje’ of zoals in mijn geval een ‘vrouwtje’ zijn) bij je in de buurt die ervaring heeft met waxen. Als je in de regio Amersfoort woont, neem dan gerust contact met mij op. Voor hetzelfde geld heb je je materiaal gewaxt en geslepen. Je hebt dan een goede waxlaag op je ski of snowboard waar je makkelijk een hele week op kunt afdalen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig − 18 =

%d bloggers liken dit: