fbpx

Ski onderhoud, tips and tricks

ski onderhoud tips

Ik zie in de wintersportmaanden meer dan honderd snowboards en ski’s voorbij komen, die allemaal hoog nodig snowboard en ski onderhoud nodig hebben. De ski’s die dit het hardst nodig hebben zijn bijna altijd tweedehands gekocht op Marktplaats. Want wees eerlijk, wanneer je je oude ski’s gaat verkopen op Marktplaats, laat je ze niet eerst voor een paar tientjes onderhouden.

Ski’s kopen op Marktplaats

Wanneer je ski’s of een snowboard via Marktplaats koopt, let dan altijd goed op de dikte van de staalkant. Een goede staalkant is twee millimeter breed. Ski’s die al heel vaak geslepen zijn, hebben vaak nog maar een staalkant van 1 millimeter. In de extreme gevallen zie je, meestal bij snowboards, zelfs de constructie van de staalkant in de base blootliggen. Die snowboards kun je beter niet kopen want het zal niet lang meer duren voordat de staalkant loskomt.

ski onderhoud something els soest
Versleten base waardoor de constructie van de staalkant bloot is komen liggen

Staalkanten van 1 millimeter slijpen

Wanneer je toch besluit om wat goedkopere ski’s op Marktplaats te kopen, zijn deze vaak al een jaartje of 10 oud. Je hebt dan vaak te maken met een staalkant van 1,5 of 1 millimeter. Wanneer deze staalkant opnieuw geslepen moet worden, merk je vaak dat je niets kunt slijpen. Dit komt omdat je met de vijl de zijkant van de ski raakt. Je kunt een staalkant namelijk alleen slijpen wanneer deze, al is het maar minimaal, uitsteekt. Om de staalkant weer vrij te krijgen, gebruik je bijvoorbeeld de ergorazor van Vola. Met dit apparaatje schraap je een stukje van de zijkant van ski af, waardoor de staalkant weer vrij komt te liggen en geslepen kan worden.

(Diepe) krassen zijn niet altijd even erg

Heeft een ski of snowboard een diepe kras? Dit is niet per definitie erg. Ten eerste, hoe diep is de kras? Oppervlakkige krassen zijn na een waxbeurt vaak weer zo goed als verdwenen. De diepere krassen vullen zich met wax na een waxbeurt maar na 1 afdaling is de wax weer uit deze kras verdwenen. Je voelt de kras dan weer duidelijk met je vingernagel. Dit zijn krassen van bijvoorbeeld 1-3 millimeter diep. Deze krassen kun je het beste (laten) opvullen. Waarom? Omdat dit de levensduur van je base verlengt. Wanneer je ski onderhoud laat verrichten kan dit opvullen direct gedaan worden. Heb je echter op de eerste dag van je wintersport een diepe kras in je base zitten, dan is dit niet direct een probleem. Wanneer de kras in de lengterichting, dus in de glijrichting loopt zul je deze tijdens je afdeling niet of nauwelijks voelen. Loopt de kras echter in de breedte, dan zal deze sneeuw gaan happen en zal je dit zeker voelen tijdens je afdelingen. In dat geval kun je beter even kijken of je de kras kunt laten opvullen in het wintersport gebied.

Een tweede laagje vloeibare wax

Het aanbrengen van 1 laag hotwax is niet meer van deze tijd. De ontwikkeling van (hot)wax en vloeibare wax heeft de afgelopen jaren niet stilgestaan. Het is ondertussen dan ook niet meer alleen voor topsporters normaal om meerdere lagen wax op ski’s of snowboards aan te brengen. Wanneer je materiaal weer gewaxt is, doe je er goed aan om een vloeibare wax mee te nemen op wintersport, zodat je om de dag een laagje aan kunt brengen. Dit kan eenvoudig door de vloeibare wax op een keukenpapiertje te doen en van voor naar achter aan te brengen op de base. Er is ook vloeibare wax te koop met een ingebouwd sponsje, nog makkelijker. Met een laagje vloeibare wax verricht je zelf heel eenvoudig ski onderhoud, verleng je de gebruiksduur van de hotwax en blijf je de hele week het gevoel van net gewaxte ski’s houden. Lees in mijn andere artikel nog meer over snowboard en ski onderhoud!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

tien − 2 =

%d bloggers liken dit: