fbpx

Waxen met de hand beter dan machinaal?

Associated Press

Er wordt mij regelmatig gevraagd of machinaal waxen niet net zo goed of zelfs beter is dan waxen met de hand. Wat zijn de verschillen? En wat doen professionele skiërs en snowboarders eigenlijk?

Specifieke vorm

Om verschillende redenen kun je ervoor kiezen om je materiaal met de hand te (laten) waxen. Wat snowboards betreft, deze kunnen een zeer specifieke vorm hebben (met name de nose) waardoor ze simpelweg niet in een waxmachine kunnen. Waxmachines zijn in de eerste plaats ontworpen voor ski’s. Ski’s hebben allemaal een vlakke base met een kromming bij de nose en soms ook bij de tail (denk aan ski’s die bi-directional zijn). Echte poeder snowboards hebben een nose waarbij ook de zijkanten van de nose een kromming hebben voor extra float in diepe poedersneeuw. Deze specifieke vorm kan alleen met de hand gewaxt worden.

Langzamer is beter

Het grootste verschil tussen waxen met de hand en machinaal is dat waxen met de hand langzamer gaat. Doordat het langzamer gaat, krijgt de ski of het snowboard langer de tijd om warm te worden. Het warm worden van het belag is nodig, omdat de structuur van het belag door de warmte open gaat staan. Vervolgens kan de wax in het belag trekken door met het waxijzer langzaam over het belag te bewegen. Het is dus goed om hier de tijd voor te nemen. Voel met je andere hand aan de bovenkant van de ski (wat tijdens het waxen uiteraard de onderkant is) of je de warmte er doorheen voelt komen. Als dat het geval is, weet je dat het warm genoeg is om het belag open te laten gaan en de wax er echt in komt. Dit is een veel grondigere manier van waxen wat een machine niet voor elkaar krijgt. Die halve minuut dat een ski of snowboard in een waxmachine ligt en een lik wax krijgt, heeft een veel schraler resultaat dan met de hand waxen. Dit is de voornaamste reden waarom ik met de hand wax.

Wax keuze

Wat ik ook een groot voordeel vind van waxen met de hand, is de keuze in wax die ik daardoor heb. Wanneer je een meer gevorderde skiër of boarder bent, merk je verschil in het type wax dat je op je belag hebt zitten. Koude temperaturen en drogere sneeuw zijn omstandigheden waarbij je wax nodig hebt dat goed presteert bij weinig vocht en toch niet gaat plakken aan de piste. Warmere dagen en daardoor nattere sneeuw zijn omstandigheden waarbij je wax nodig hebt dat juist veel vocht onder de ski’s door kan transporteren. Dit type wax moet dus heel andere eigenschappen hebben dan de wax voor koude dagen en droge poedersneeuw. Maar met een universele wax zit je toch altijd goed? Dat klopt zeker, universele wax doet het goed in alle omstandigheden. Maar niemand kan overal de beste in zijn, dus ook universele wax niet. Wanneer je dus een ervaren skiër bent, meer snelheid wilt kunnen maken op de piste of houdt van een trucje, dan zul je merken dat wanneer je het type wax afstemt op de omstandigheden, je veel meer uit je materiaal haalt op de piste. Een bekend ‘waxincident’ is dat van Nicolien Sauerbreij. Doordat er verkeerde wax op haar snowboard was aangebracht tijdens de spelen van 2002, had haar waxlaag een remmend effect in plaats van een glijdend effect.

Wat doen de pro’s dan?

Professionele skiërs en snowboarders leggen hun materiaal echt niet in een machine. Ze kunnen ten eerste geen gedeukt belag gebruiken op een wedstrijd, want elk board en elke ski die in een machine gaat komt er op een dag met een deuk in het belag uit omdat het is blijven ‘hangen’ in de machine. Daarnaast gaan er wel 3 tot 5 lagen wax op professionele ski’s en snowboards. De ski wordt eerst in de glijrichting geslepen en daarna in de glijrichting gewaxt met wax die precies is afgestemd op de sneeuwconditie, buitentemperatuur en luchtvochtigheid. In de topsport is het extreem belangrijk dat de wax perfect past bij de sneeuw condities en wordt niets aan het toeval overgelaten. Hiermee valt of staat een overwinning.

%d bloggers liken dit: