fbpx

Olympische Spelen: snowboarden en zwemmen; super gevaarlijke sporten

zwemles blessure gevoelig net als snowboarden

Ik had er zo naar uitgekeken, de kwalificaties slopestyle dames. Helaas werd het uitgesteld, maar wel om een goede reden, want harde wind sucks op de piste als je wilt snowboarden. Dus alle deelnemers gingen direct door naar de finale, die een dag later werd gereden. Maar de wind was er nog steeds en dat werkt niet mee als je bang bent voor een nieuwe blessure dus niet te veel risico wilt nemen….

Snowboarden als de angst domineert

Als je zoals Cheryl Maas, een nek breuk en heftige blessure aan je beide hakken nog vers in je geheugen hebt, voel je je niet relaxt kan ik me zo voorstellen. Nu ben ik zelf geen slopestyle rider, ik blijf liever aan de grond dan dat ik vlieg met mijn board. Ook ben ik geen topsporter, dus bij mist en harde wind ga ik de piste vaak al niet eens op. Dus ik kan me zo voorstellen dat een prof snowboarder wel wat andere grenzen en minder angsten heeft, maar ik zou me zeker niet relaxt voelen om met harde wind in haar situatie daar te moeten snowboarden. Want als je niet ontspannen bent, en bijvoorbeeld bang bent om te vallen, dan val je ongetwijfeld. En als je valt…. dan kan het ook nog eens naar aflopen, zoals voor Niek van der Velden. Daar schreef ik over in mijn andere blogbericht over de olympische spelen.

En zie je mindset maar eens te veranderen als je bang bent om te vallen of om een blessure op te lopen. Je hebt eerst een positieve ervaring nodig voordat je weer meer vertrouwen krijgt en de angst afneemt. In beide runs ging Cheryl onderuit, en ze eindigt uiteindelijk om de 23e plaats.

Hoe zwemmen onverwachts ook een blessure gevoelige sport blijkt te zijn

Vlak na het hele slopestyle drama gingen wij met Marit naar zwemles. Haar derde zwemles in het zwembad sinds onze overstap vanaf een ander zwembad. De vorige twee zwemlessen gingen heel goed en ze heeft het naar haar zin. Ook zijn er al wat vorderingen te zien, wat ook wel prettig is. Maar bij thuiskomt na deze derde zwemles klaagde Marit over pijn in haar bovenbeen en dan weer in haar lies. Wij nemen haar echter meestal met een korrel zout als ze pijn heeft. En dat deden we dit keer ook. Ik kon me niet echt voorstellen dat je van zwemles op haar niveau spierpijn of een blessure kan hebben.

Gelukkig een fysiotherapeut in de familie

De volgende ochtend bleek Marit niet meer te kunnen lopen. We probeerden haar nog te betichten van aanstellerij, maar ze gilde het uit van de pijn. Ze ging die dag naar opa en oma dus ze kon daar even rustig aan doen. Maar ’s middags kon ze nog niet lopen. Handig in dit soort situaties is dat mijn zus fysiotherapeut is (Tips en advies van Fysiotherapeut Marlies).

Zodoende kwam ik er achter dat ze wel degelijk een blessure had; een geblokkeerd heupgewricht. Dat schijnt vaker voor te komen bij kleine kinderen die de ‘kikker’ leren met zwemmen. Marit had blijkbaar zo extreem haar hakken tegen elkaar gedaan en ook nog eens heel dicht bij haar billen, dat haar heup het even niet meer aankon. Met alle gevolgen van dien. Nadat ik de geadviseerde oefeningen met haar been had gedaan, is ze de ochtend erna uit haar bed gestapt en ze liep! Als bij een wonder! Tenminste, dat vond ze zelf :).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

19 − 12 =

%d bloggers liken dit: