fbpx

Skeeleren is 3 keer een fijne zomersport

skeeleren

Wie niet schaatsen kan, gaat skeeleren

Al zo lang als ik me kan herinneren vind ik skeeleren leuk om te doen. Ik begon op plastic rolschaatsen maar daar ging ik niet echt hard op. Toen ben ik rond mijn 10e jaar overgestapt op skeelers. Ik had een paar tweedehands skeelers gekocht, die nog wel een poosje mee konden. Daar heb ik dan ook behoorlijk wat kilometers op gemaakt door de straten rondom ons huis. Ik had een bepaalde route bedacht en probeerde die zo snel mogelijk te skeeleren. Toen ik naar de middelbare school ging werd het skeeleren wat minder, later heb ik in Utrecht nog wel wat geskeelerd en toen ik in Soest ging wonen ben ik het weer vaker gaan doen. Ik vind het nu leuk om langere afstanden te skeeleren, in mijn geval zijn dat rondjes van minimaal 10 kilometer.

Gek genoeg is het nooit in me opgekomen om te zoeken naar een vereniging waar je met andere kan skeeleren en aan je techniek kan werken. 24 april 2018, de dag na mijn 34e verjaardag, was de dag dat ik daar voor het eerst aan dacht én er actief naar zocht op internet. Ik typte in ‘skeeleren soest’ en tada! Het eerste zoekresultaat in Google is van SSV Eemland, de schaatsvereniging in Soest. Deze vereniging biedt ook skeeler trainingen aan in de zomer, dus ik heb gelijk een mail gestuurd dat ik graag mee wil doen! Lees mijn andere bericht als je benieuwd bent of ik beter ben gaan skeeleren!

 

De drie fijnste dingen van skeeleren

 

Skeeleren kan uitsluitend met lekker weer

Donderdag 3 mei was het dan zo ver, de eerste skeeler training. We hebben afgesproken op vliegbasis Soesterberg, op het fietspad wat Soest met Soesterberg verbind. Het is een heerlijk breed stuk glad asfalt. En het is lekker weer en droog, want natte ondergrond is slecht voor de wieltjes van je skeelers. Dus als het geregend heeft of gaat regenen kan je niet skeeleren. Dus het is geen smoes dat je met slecht weer binnen blijft! Skeeleren is gewoon een mooi-weer sport.

 

Het is een sport die je op elk niveau kan uitoefenen

We zijn met een klein clubje, met mij erbij maar 4 deelnemers. Vanaf de tweede les op 17 mei zal het een stuk drukker zijn vertelt de instructeur. Ik vind het erg leuk om na al die jaren samen met andere mensen bezig te zijn met skeeleren. We doen de oefeningen allemaal op ons eigen niveau. Een deelnemer heeft nog maar weinig ervaring met skeeleren en een andere deelnemer volgt de skeelertraining al voor het derde jaar. De sfeer is gezellig en ontspannen en het maakt niet uit als je dingen eng vindt of bang bent om te vallen. We hebben dik een uur les gehad en ik voel het toch wel in mijn kuiten. In de eerste les heeft de instructeur mij al gewezen op bepaalde dingen waardoor ik niet meer vanuit mijn rug maar vanuit mijn benen skeeler en ik voel het direct!

 

Een goede techniek is heel goed te leren

Skeeleren is een toegankelijke sport omdat een goede techniek goed te leren is. Les is echter wel aan te raden, alleen al omdat je veilig leert vallen. Daarnaast moet je een goede techniek leren om te voorkomen dat je rugklachten krijgt. Het is mij al duidelijk geworden dat je met een paar eenvoudige aanpassingen vanuit je benen leert skeeleren. Om de techniek helemaal tot in de puntjes te beheersen moet je natuurlijk wel wat langer les hebben. Maar als het om recreatief skeeleren gaat, zijn een aantal basis principes leren voldoende.

2 Reacties over “Skeeleren is 3 keer een fijne zomersport

  1. Hé … wat leuk te lezen dat je dit doet. SSV Eemland is ‘mijn club’ en dan met name op het gebied van schaatsen. Ik ben al lid sinds mn 6e … ha ha ha dan weet jij wel hoe lang. Doe maar de groeten aan de trainer, hij kent mij vast wel.
    Groeten Jolanda

    ps afgelopen jaren was het ook mogelijk om mee te doen met start to skate op het ijs! 4 weken achter elkaar schaatsles van een ervaren trainer, ook leuk en de ijsbaan in utrecht is overdekt dus ook geen last van slecht weer!

    • Ja inderdaad zeg, leuk! Ik zal Han de groeten doen! Op schaatsen ben ik minder getalenteerd, maar bedankt voor de tip 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dertien − 8 =

%d bloggers liken dit: