fbpx

mijn ervaring met powerslide skeelers

powerslide skeelers

Na jarenlang geskeelerd te hebben op Intersport skeelers wilde ik eens wat anders. Niets mis met de normale inline skates met 4 wieltjes overigens, maar ik wilde grotere wielen en slechts 3 wielen. Waarom? Dat zal ik je vertellen.

In eerdere berichten (skeeleren 3x een fijne zomersport en mijn vorderingen in het skeeleren) heb je kunnen lezen dat ik een skeelercursus heb gevolgd waar ik de technieken beter aangeleerd heb gekregen. Hierdoor ben ik beter en sportiever gaan skeeleren. Wanneer de techniek goed is, moet het materiaal ook volgen. Althans, dat is mijn aanpak gewoonlijk. Want andersom werkt niet. Door dure skeelers te kopen ga je niet vanzelf beter skeeleren. Wel maken goede skeelers het makkelijker om beter te gaan skeeleren.

Ik heb gekozen voor skeelers van het merk Powerslide. Ik heb een instapmodel, de Powerslide Swell met 3 wielen van 100 mm. Deze skeelers zijn qua schoen niet veel anders, ik heb namelijk bewust voor een hoge schoen gekozen omdat ik die stevigheid aan mijn enkel wel prettig vind. Een lage schoen is beter om je houding nog wat beter te krijgen, dus meer voorover gebogen en verder door je knieƫn (zoals een schaatser), misschien dat ik dat in de toekomst nog eens in overweging neem.

Waarom 3 wielen?

Ik heb gekozen voor Powerslide skates met 3 wielen omdat ik meer snelheid wil kunnen maken. Met minder wielen heb je namelijk minder weerstand, dus kan je harder. Daarbij kunnen grotere wielen ook meer snelheid maken dan kleinere. Ik heb 100 mm wieltjes, wat redelijk gemiddeld is. De maten 110 mm en 125 mm zijn ook gangbaar. Op de zijkant van een skeeler staat vaak genoteerd welke wielmaten eronder passen. Onder de standaard Intersport skeelers zit bijvoorbeeld vaak wielmaat 78 of 80.

Wieltjes van je skeelers vervangen

Skatewielen kun je eenvoudig zelf vervangen. Dit is nodig omdat op den duur je wieltjes schuin gaan afslijten en dan skeeler je niet meer fijn. Met nieuwe wielen voelen je skates weer als nieuw. Met een inbussleutel kun je de wieltjes losdraaien. Elk wieltje heeft een lager die er voor zorgt dat de wielen goed draaien. De lagers zijn dus heel belangrijk, deze moeten vettig zijn en zeker niet nat worden. Dat is de reden dat je beter niet over nat wegdek kan skeeleren, want daar worden de lagers stroef van. Wanneer je wielen en lagers wel nat zijn geworden, kun je beter je wieltjes en lagers even los maken, afdrogen en de lagers invetten.

Welke wieltjes kies je

De hardheid van skeelerwielen wordt meestal uitgedrukt in een schaal van 76a – 90a, waarbij 90a erg hard is en 76a erg zacht. Hoe harder het wiel, hoe minder weerstand het heeft. Het rolt dus beter. Een hard wiel is echter minder comfortabel en geeft minder grip, maar dat is voor skeeleren op asfalt geen probleem Met een hardheid tussen de 85A en 90a zit je over het algemeen goed. Mijn Powerslide skates hebben hardheid 85A, wat ik zelf op den duur zal vervangen door 90A wieltjes want ik denk dat ik dat prettiger vindt buiten. Je hebt daarnaast per skeelerwiel twee lagers en een spacer (tussenbusje) nodig. Je kunt je oude lagers overzetten naar je nieuwe wielen, maar beter kun je nieuwe lagers bij je wieltjes kopen, omdat lagers ook niet het eeuwige leven hebben.

Leuke skeelerroutes

Glad asfalt is wel een vereiste om fijn te kunnen skeeleren. Er zijn op internet heel veel websites met skeelerroutes te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

16 − vijf =

%d bloggers liken dit: