fbpx

Belgische Ardennen: een tripje naar Spa en Stavelot

Vallei Spa

Naar het zwembad, een Formule 1 race meemaken, met de kinderen naar Plopsa Coo. Op de scooter de bronnen route in de omgeving van Spa rijden en uiteraard dobberen in het thermale zwembad van Spa. Dat is in twee zinnen kort samengevat wat wij onder andere al hebben gedaan in de omgeving van Spa en Stavelot. En er is nog zoveel wat we nog niet hebben gezien en bezocht. Op drie uurtjes rijden van Utrecht ben je al in Spa. Sinds je door de nieuwe tunnel onder Maastricht door gaat en om Luik heen rijdt, ben je er echt super snel.

Leuke accommodatie voor een redelijke prijs

Wij verbleven op het vakantiepark Domaine Long Pré in het dorpje Trois-Ponts, net buiten Stavelot, in een 4 tot 6 persoonshuisje met 2 slaapkamers en een terras. Het huisje was verrassend groot voor ons vieren. De slaapkamers waren van normaal formaat, maar de woonkamer en zithoek waren lekker ruim. De inrichting was helaas erg gedateerd, maar vanwege het mooie weer hebben we bijna alleen maar buiten gezeten. De kinderen hebben zich vermaakt in de speeltuin en het zwembad waar we vanaf ons terras met 30 stappen waren. Het park zelf is ook redelijk groot en bevat 1 hoofdweg in de vorm van een ovaal waar bijna alle accommodaties aan liggen. Verdwalen is niet mogelijk en je zou het park leuk rond kunnen wandelen of skeeleren. Helaas bedacht ik mij dat te laat en zijn mijn skeelers in de auto blijven liggen :(.

Verder vindt je op het park nog een kleine levensmiddelen winkel en je kan buiten het hoofdseizoen de dag van te voren je brood bestelling opgeven bij de receptie. In het hoofdseizoen ligt er gewoon voldoende vers brood in het winkeltje. Ook is er grenzend aan het restaurant en de receptie een grote speelkamer met speelgoed voor (kleinere) kinderen. Vanwege het mooie weer hebben wij dit niet gebruikt. Het buitenbad was niet verwarmd, maar in het hoofdseizoen schijnt dit wel verwarmd te worden. Ook is er een restaurant waar maaltijden afgehaald kunnen worden.

Spa
Fenna en ik in Spa

Op 10 minuten rijden van het vakantiepark ben je op het circuit en in het zelfde tijdsbestek ben je in Spa. Spa is de moeite waard om te bezoeken vanwege de VVV/toeristinformatie die gevestigd is op een bron. Hoger gelegen in Spa vindt je het thermale zwembad (kinderen vanaf 6 jaar zijn ook welkom) waar je heerlijk in het binnen- en buitenbad kan ontspannen. Maar in Spa vind je ook veel leuke kleding- en schoenenwinkels en een supermarkt.

Wij zijn op de dag van aankomst in België eerst naar Spa gereden en neergestreken op het terras van Chez Pouss aan de Place du Monument, naast een schoenenzaak. Schuin tegenover het terras vind je een Carrefour Express (supermarkt). We hebben er lekker genoten van een biertje en een rosé-je en een croque monsieur.

Het circuit, de bronnen en Spa

Een paar jaar eerder hebben wij op een gehuurde Vespa de bronnen route gereden. Er liggen rondom Spa een stuk of 9 bronnen van thermaal water. Ik verwacht zelf iets spectaculairs aan te treffen bij elke bron, maar het is niet meer dan een bordje tussen de bomen waarop de naam van de bron vermeld wordt. De bron zelf zie je niet, het ligt ergens een stuk van de weg af tussen de bomen verstopt of er staat een muur of hek om heen. Maar de route zelf was erg leuk om te rijden. We kregen overigens een kaart van het bedrijf waar we de Vespa huurde mee, en daar stonden een aantal leuke routes op. Dit jaar waren we met onze twee kinderen, dus de Vespa’s hebben we even overgeslagen ;).

Stavelot en omgeving verkennen

Vespa door Spa
Op de VeSpa door Spa

Het dorp Stavelot zelf is ook zeker een bezoekje waard, maar je hoeft er niet al te lang voor uit te trekken. Midden in het dorp staat de Abdij van Stavelot. Er zijn nu 3 musea in het gebouw gevestigd (die je met 1 kaartje alle drie kan bezoeken) en buiten zijn de fundamenten van de oorspronkelijke Abdij te bewonderen. Verder is er tegenover de Abdij een Friterie gevestigd en verder hebben wij het niet kunnen ontdekken in Stavelot. We zijn de auto weer ingestapt en snel door gereden, op zoek naar een gezelliger oord…

Na 3 dagen Stavelot en Spa zijn wij zuidwaarts gegaan, naar een paardenboerderij in Arlon. Daarover lees je meer in mijn andere blogbericht over Ferme d’a Yaaz!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien + achttien =

%d bloggers liken dit: