fbpx

Belgische Ardennen: Bijzondere B&B op een paardenboerderij

Lekker fietsen en spelen op het erf

Op naar het zuiden van de Belgische Ardennen: Arlon

Na twee nachten in een groot Center Parcs-achtig huisje verbleven te hebben in de buurt van Stavelot (lees meer hierover in het artikel over Domaine Long Pre ), was het tijd om de reis te vervolgen. We waren nog niet eerder zo zuidelijk in de Belgische Ardennen geweest. Arlon ligt vlak bij de Franse grens, dus daar wilden we wel eens gaan kijken.

We hadden vooraf gereserveerd dus reden op ons gemak richting het dorpje Arlon naar de paardenboerderij ‘La ferme d’A Yaaz‘. We hadden een 4-persoons accommodatie gereserveerd op een   paardenboerderij. Maar echt veel konden we ons er niet bij voorstellen. Bij aankomst op het boerenerf was het even wat onwennig. Het was mij niet helemaal duidelijk in welke schuur ik me moest melden met mijn uitgeprinte bevestiging van booking.com. Ik liep wat heen en weer tussen de konijnenhokken en een lege schapenstal, totdat er een Border Collie luid blaffend op me af kwam rennen. Meestal komt het baasje dat bij de hond hoort dan vanzelf ergens tevoorschijn, en dat was ook deze keer het geval gelukkig.

La Maison du Trolls

Een vriendelijke vrouw van ongeveer 40 jaar heet me welkom, zij blijkt de eigenaresse van het boerenbedrijf te zijn. Ze spreekt goed Engels (beter dan ik Frans spreek) en ze legt me alles over het verblijven op de paardenboerderij uit. Ze heeft Alpaca’s, schapen en paarden in de wei staan. Alle dieren zijn benaderbaar en te aaien. Dus zomaar de wei in lopen is geen probleem. Een aantal Alpaca’s staan apart, die zijn in de rui en kunnen beter even niet geaaid worden. Verder heeft ze nog een stuk of honderd konijnen en cavia’s in hokken die ook allemaal gepakt en geaaid kunnen worden. Een groot feest voor kinderen dus!

Wat verder ook zeer prettig is: er is een leuke speeltuin op het erf met daarbij wel 25 verschillende loopfietsen, driewielers en stepjes. Extra voordeel: er verblijven op het moment geen andere kinderen dus er hoeft niets gedeeld te worden! Iets wat in geval van mijn kinderen erg fijn is.

Na de uitleg over het reilen en en zeilen op de boerderij loopt ze voor me uit richting ons gereserveerde onderkomen voor die nacht. Bij aankomst op het erf zagen we al een scheef kabouterhuisje staan, en inderdaad, dat is onze accommodatie. Nog nooit zo een grappig, mooi en verzorgd huisje gezien. Achterin het huisje past precies een tweepersoonsbed met een klein looppaadje aan weerszijden. Direct rechts staat een eenpersoonsbed en links een kastje met daarop een waterkoker, 2 kopjes en een stapel A4-tjes met tips en informatie over leuke dingen die er in de buurt te doen zijn. Naast dat kastje staat nog een eenpersoons opklapbed. Het past allemaal precies. We concluderen wel al snel dat je met zo een compact onderkomen echt mooi moet hebben, want binnen zitten is geen optie met twee kinderen van 2 en 4 jaar oud :D.

Wat is er zo leuk aan kamperen bij de boer?

Deze paardenboerderij heeft een stuk of 4-5 accommodaties. Alle gasten van deze accommodaties maken gebruik van een gemeenschappelijke keuken op het boerenerf. Deze gemeenschappelijke keuken bestaat uit een grote witte hoogglans (!!) keuken met een grote koelkast. De plankjes in de koelkast zijn allemaal gelabeld met een naam die overeenkomt met de namen van de accommodaties. Heel vertrouwd vond ik, omdat ik een flash back naar mijn studententijd kreeg. Dus met de fles wijn, de biertjes en het bbq vlees onder de arm liep ik over het erf naar mijn koelkastplankje. Daarnaast stond er een grote tafel in de keuken met ongeveer 8 zitplaatsen. Ook was er ruim voldoende bestek, borden en glazen aanwezig voor alle gasten.

Tegenover de gemeenschappelijke keuken was het gemeenschappelijke ’toiletgebouw’. Twee wc’s en een douche met een gezellige badstof badmat op de vloer. In onze accommodatie lagen 4 schone grote handdoeken, dus we konden lekker douchen zonder het probleem van natte handdoeken in je koffer de volgende dag als je weer vertrekt. Tijdens ons verblijf waren er nog 3 andere accommodaties bezet, dus er was wat leven om ons heen, wel zo gezellig.

Ontbijt kost (bijna) niks en is toch heel goed

Voor € 15 euro ( 5 euro per volwassene en 2,50 euro per kind) hadden we ontbijt voor de volgende ochtend besteld. Ik had niet helemaal begrepen hoe het ontbijt in zijn werk ging, ik wist alleen dat het werd klaargezet in de gemeenschappelijke keuken. Rond half 9 gingen wij daarom met zijn vieren richting de gemeenschappelijke keuken. Ik verheugde me stiekem op een lekker ontbijtbuffet. ‘Het zal wel niet’ ging er door mijn hoofd maar tegelijkertijd ook ‘nou, je weet maar nooit’. Op de keukentafel stonden vier mandjes met daarin papieren zakken met daarop wederom de namen van de accommodaties geschreven. En verder was er niets voorbereid zag ik. Jammer. Maar ook wel logisch. Er stond een mandje met eieren en een mandje met boter, jam en nutella. Nouja meer keus dan onze vorige Bed & Breakfast ervaring in Frankrijk (lees meer hierover in mijn artikel over een ontbrekend ontbijtbuffet in Frankrijk). Het zakje was toch wel verrassend gevuld, zowel harde broodjes als zachte en zelfs 2 luxe broodjes erbij. Voor de kinderen zaten er 2 pakjes chocomel in en voor ons 2 pakjes sinaasappelsap. In de keuken was uiteraard koffie en thee te maken en we konden zelf een eitje bakken of koken. Ondanks dat ik het niet kon opbrengen om zelf eieren te koken of bakken op dat moment, was het ontbijt wel echt goed geregeld voor maar 15 euro!

Prachtig uitzicht met overal konijntjes

Vanaf ons terrasje voor de accommodatie konden we tot aan de heuvel achter de weilanden kijken. Prachtig uitzicht en de boerderij is zo ontzettend rustig gelegen. Zoals ik al eerder schreef, hield de boerin ook behoorlijk wat konijnen. En we kwamen er achter dat er ook wel eens konijnen ontsnapten. Die huppelden namelijk rondom ons huisje vrolijk door het weiland. En dit waren duidelijk geen wilde konijnen, ze waren namelijk prachtig wit, gevlekt of zwart van kleur. Alles behalve natuurlijke schutkleuren dus.

Wij verbleven maar 1 nachtje in La Maison du Trolls, dus na een bbq en een douche zijn we gaan slapen. Het heeft die nacht behoorlijk gewaaid en geregend, maar we hebben heerlijk geslapen in ons knusse huisje. In de omgeving is wel heel veel te doen, waar wij dus helaas niet aan toegekomen zijn. Arlon ligt vlak bij Luxemburg en bij Frankrijk en vlak bij Bastogne en Bouillon. In Bastogne staat niet de koekjes fabriek, maar het dorp heeft een heel rijke geschiedenis vanwege de slag om Bastenaken in 1944. Op het grote plein in Bastogne staat een oude tank, er is een WOII museum en er zijn WOII gedenk monumenten te vinden. Bouillon claimt een van de mooiste dorpjes van België te zijn en is vooral bekend om zijn middeleeuwse burcht. Verder is er uiteraard een brouwerij, een kasteel, een museum en een dierentuin. En dat allemaal in een stadje dat nog geen 5.500 inwoners telt. Alleen daarom al een bezoek waard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

veertien + drie =

%d bloggers liken dit: